Praktikus útmutató for hajolaj használatához

Azt senki sem gondolhatja, hogy a hajápolás könnyű. Bármely kezelés kezdete előtt érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Például a hajápolást össze kell hangolni az arcbőr típussal és olyan kozmetikumot választani, amely mind a fejbőr, mind a hajtpusnak felel meg. Ha most kezdtük meg a hajápolás kalandját (mert idáig nem volt időnk vagy nem foglalkoztunk annak fontosságával), érdemes elővenni a hajolajokat . Miért? Kezdjük a legnépszerűbb meggyőződéssel, miszerint nincs értelme olajt használni a hajon, különösen, ha meg akarunk szabadulni a zsírosodástól. Azonban ez a meggyőződés teljesen hamis, mivel a hajolajok csodákat művelnek a hajápolásban.

Csupán a haj típusához megfelelő terméket kell kiválasztanunk. Elegendő meghatározni a haj porozitását.  Bár a “haj porozitás” kifejezés bizonyos emberek számára furcsának hangzik, az eljárás meghatározása nem nehéz. Tehát a magas porozitású haj a legtöbb esetben száraz, tapintásra érdes, göndörödik és könnyen lesz elektromos. A kutikulák rétege szélesen nyitott. A szorosan zárt kutikulákalacsony porozitású hajra utalnak. Továbbá, az ilyen fahta hajszálak simák, fényesek és egyenesek. További típust különböztethetünk meg, méghozzá aközepesporozitást. Az ilyen típusú haj az alacsaony és magas porozitású hajhoz hasonló kezelést igényel. Röviden,  lenmagolaj, napraforgóolaj, szójaolaj és kenderolaj a legjobbak a magas porozitású haj kezeléséhez. Alacsony porozitású haj esetében kókuszolajra, shea vajra vagy ricinusolajra van szükség.

Az alkalmazás módja elsősorban az olaj állagától függ. Két alapvető kategóriába oszthatjuk őket: szilárd és folyékony. Az első csoport olyan olajokat tartalmaz, mint a kókuszdió, pálma vagy babassu. Ezeket az olajokat közvetlenül az alkalmazás előtt fel kell melegíteni, amitől rugalmasabb lesznek. Ez a gyakorlat döntő fontosságú, mivel elősegíti a természetes termékek felvitelét a hajra. Bizonyos folyékony olajok felmelegedhetnek, azonban nemminden olaj igényel ilyen fajta eljárást. Fontos azonban, hogy az olaj ne forrjpn fel, mivel a magas hőmérséklet tönkreteszi a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és zsírsavat.

A hajápoló olaj egyetlen kozmetikumként vagy adalékanyagként használható, amely gazdagítja a már elkészített ápolószereket. Elegendő néhány csepp olajat összekeverni a kedvenc balzsammal vagy samponnal. Ráadásul, otthon is elkészíthető a kozmetikum ezen olaj használatával. Röviden, az olaj egy kis mennyisége elegendő a hidratáláshoz, miközben nem laposítja a hajat (azaz aloe, hialuronsav). Minden összetevőt alaposa össze kell keverni egy kis vízzel és egy adagolóval ellátott palackba önteni. Az így otthon elkészített termékkel permetezzük be a hajat. Az olajt egyéb házikészítésű termékekhez is fel lehet használni.