Napraforgóolaj

A napraforgóolaj széles körben ismert termék, nem csak az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai iparban is. A napraforgómagot a Dél-Amerikából származó növényből nyerik, ami ma már világszerte elérhető. A napraforgót a hűtőben érdemes tárolni. Kibontást követő három hónapig felhasználható. A napraforgóolaj megújító és regeneráló tulajdonságokkal rendelkezikp.

A főzésre kialakított napraforgóolaj nem alkalmas kozmetikai célokra. Az összetevők aránya és koncentrációja különbözik a kozmetikai napraforgóolajtól. Sőt, a főzéshez használt olaj finomított, azaz más tápanyaggal nem rendelkezik.

Hajon az olaj képes megakadályozni a szárazságot és göndörödést   Napraforgóolajhidratálja a fejbőrt, erősít, és ragyogó. Ráadásul, az olaj különböző krémekben, maszkokban és hajkozmetikumokban használatos. Számos házi készítésű készítményekbe is hozzáadható. Hogyan készítsünk kondicionáló napraforgó olajat otthon? Az olajt össze kell keverni levendulaolajjal, olívaolajjal és egy kanál mézzel. A keveréket sötét üvegből készült palackba kell önteni. Az ilyen kondicionálót sötét helyen kell tárolni éstávol tartan a nedvességtől. Alkalmazás előtt a kondicionálót fel kell melegíteni egy vízfürdőbe, majd a fejbőrre és a hajba dörzsölni. 30 perc elteltével a keveréket   finom sampon használatával ki kell mosni. A hajat levegőn kell megszárítani.

A legjobb napraforgóolaj hidegen préselt és ugyanakkor nem finomított. Miért? Amikor a magokat felmelegítik, és amikor tisztítási folyamatokon mennek keresztül, akkor a vitaminok, ásványi anyagok, zsírsavak és egyéb tápláló anyagok nagyobb részét egyszerűen elpusztítják. Ismét rendkívül fontos a napraforgóolaj tárolása sötét üvegben.