Argánolaj

Az argánolaj az Argania spinosa dió kivonata, mely fa Észak-Afrikában nő. A növény diója hasonlít az olajbogyóra. Az dió hája héja megvédi a hosszúkás alakú magokat, amelyek az olaj forrása. Az argánolaj előállításának folyamata kézzel történik, ami határozottan hosszú és földi munkához kapcsolódó folyamat. Legnagyobb kihívás a héj összezúzódása. Röviden a dió héját össze kell nyomni és kipréselni belőle az olajt. A kozmetikai argánolaj aranysárga színű, és az illata alig érezhető.

Számos tulajdonsága miatt az arganolaj széles körben alkalmazható. Az olajat többnyire. Az élelmiszer-arganolaj kissé sötétebb, finom dió illata van, és ami meglepő, mind a bőr, mind a haj hidratálására egyaránt alkalmazható. A kozmetikai argánolaj viszont aranysárga árnyalattal rendelkezik, és szövetségesként használható sok szépségprobléma kezelésére, mint például a kiszáradás ellen. Az argánolaj továbbá segít a fejbőr és a haj újjáélesztésében, mivel számos bőrbetegséget kezel, mint például akne gyógyulását. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az olaj véd a napsugaraktól. Az argánolaj vásárlásakor azt javasoljuk, hogy figyeljen a fentiek mindegyikére, valamint a címkén felsorolt egyéb jelzésekre (azaz a lejárati dátumra és a tárolásra).

Amint azt korábban említettük, az argánolaj nem csak a haj állapotát javítja, hanem pozitívan befolyásolja az arcot és a test bőrét is. Fontos szerepet játszik a bőrregenerációs folyamatokban– például képes csökkenteni a ráncok láthatóságát. Ezenkívül ez a természetes kozmetikum baktériumellenes tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti a faggyútermelést, valamint szabályozza mind a faggyúmirigyek, mind a tüszők működését.

Az argánolajat gyakran fokozóként használják sampon és balzsam összetételében. Az olaj használata külön olyan hajra ajánlott, amely a hőt termelő stilizálók által sérült és amelyen káros anyagokat tartalmazó termékeket használnak(mint az ammonia a festékben). Melyek az argánolaj egyéb tulajdonságai? Segít a korpásodás megszüntetésében, hidratál és visszaállítja a fényességet a szuper száraz hajnak. Továbbámeggátolja a végek töredezését és táplálja a fejbőrt. Az argánolajt száraz és nedves hajon egyaránt lehet használni. Minden egyes kezelésnek több percig kell tartania– ennyi időre kell hagyni az olajt hatni, majd samponnal kimosni. Az alkalmazást hetente kétszer vagy három alkalommal kell végrehajtani. Rendszeres használatának köszönhetően a haj simább, táplált, fényesebb és hidratált.